Sweet Heart

Thursday, December 30, 2010

Happy New Year 2011



New year comments greetings, happy new year animated scraps

Best at Goodlightscraps

Tak Mahu Ubat

Dua hari lepas ini budak demam bengkak gusi lagi,pandai sangat gigit puting susu,seharian tak dengar suara dia camana nak cakap mulut dah bengkak,pergi klinik nak bagi makan ubat punya lah payahnya,kalau nak pegang paksa suap ubat tenaga kami berdua ni pun senang2 je dia tepis,kalau ubat demam tu boleh lg la bagi ikut bawah tu pun kalau badan panas sangat tapi kalau ubat antibiotik menang terpaksa jugak la bergelut nak bagi makan ubat tu,bergelut dah 1 hal dah ubat masuk dalam mulut sengaja pulak dia muntahkan balik dah tu camana nak cepat baik,tapi semalam tah mimpi apa dia nak pulak makan ubat,senang pulak makan ubat penat bergelut kot,hari ni tak nak makan pulak..huhu apahal lak ni,tengahari tadi pandai dia pergi kat mama cium2 pipi mama ingat kenapa..rupanya nak pujuk mama supaya tak kasi dia makan ubat dah "erisya dah sembuh dah mama tak sakit dah tak payah makan ubat dah kan mama?.." ya lah tu kalau dengan mama tak ada pujuk2 selagi tak sembuh ubat tetap kena makan..bukan saja2 mama nak kasi ubat kalau tak sakit.

Demam dah kurang baru nak start main.

Saturday, December 25, 2010

Mengimbau kenangan..

salam..ermm sebenarnya hari ni masih mood anniversary,imbau kenangan 5 tahun lepas 25.12.2005 kami sah di ijabkabulkan sebagai suami isteri,26.12.2005 kami di sandingkan..duk belek2 album kawin kami semalam mama rasa gatal tangan lak nak tepek gambar kawin kat sini..hehe mungkin ada yang dah tengok ada yang belum..ok yang dah tengok tu boleh tengok skali lagi yang belum tengok boleh la gelak hehe..maklum le gambar zaman muda2 dulu kelakar plak rasa bila tengok balik..ceh macam la lama sangat kan padahal baru 5tahun..baru lagi la kan..maaf kualiti gambar tidak berapa memuaskan maklum le gambar scan kan,ok lah jom layan gambar...

saat di ijabkabulkan..25.12.05


Giliran pengantin perempuan turunkan tandatangan..


Upacara pembatalan air sembahyang..


Dikamar pengantin


Menyambut kedatangan pengantin lelaki..26.12.05


Bergamabr kenangan


Di atas pelamin bertemakan hijau putih..


Persalinan ketiga..





Potong kek


Makan beradap


Persalinan ke empat


Persalinan ke lima dirumah mertua,majlis menyambut menantu..29.12.05




Dan ini lah permata hati kami..

Anniversary kami..


Orkut Myspace Anniversary Scraps, Graphics and Comments


Hari ni Anniversary kami yang ke 5 tahun,siang papa ajak jalan2 kat aloq staq singgah mcd pekena prospereti burger kat citi plaza sat lama tak makan,pastu jalan2 kat aloq staq mall,jualan year end sale dan krismas banyak gak barang2 murah,dalam duk jalan2 tu mama ternampak satu barang ni ermm cantik!..ish papa lak kasi green light hehe apa lagi sambar je la satu..alah kunun2 hadiah sempena anniversary katanya..terima kasih banyak2,barang apa? nak bagitahu gak ke? tak yah la..ok pastu malam plak makan2 kat kedai kegemaran kami Nawal Tomyam Seafood wah glamer plak kedai ni masuk blog,ya makanan kat kedai ni lah satu2 nya kedai yang sangat menepati citarasa tekak kami,kepada sapa2 yang bercita2 nak mai perlis cuba la ke kedai tu gerenti balik tempat anda dok teringat2 tomyam dia..eh ter-promote plak ke,sorry ya ni iklan tak berbayar ikhlas dari pelanggan tetap,tempat dia sempoi je,harga sangat murah..Tomyam 1+telur dadar 1+nasi putih 3+milo ais+teh o ais semuanya RM10 hengget je..murahkan.tapi tadi selera kami lebih sikit maklum ler petang makan burger je mlm lapar sikit la,siakap sweet & sour,telur dadar,burung puyuh goreng kunyit..alhamdulillah kenyang betul..eh lari jauh plak ngan topik anniversary kan ok lah ambik mood balik..
SELAMAT MENYAMBUT ULANGTAHUN PERKAHWINAN YG KE 5 BUAT KAMI SUAMI
ISTERI....semoga kami sentiasa di beri kebahagian&keharmonian hingga akhir hayat...amin.

Monday, December 20, 2010

Family Picnic

Family datang dari kampung nak sambut birthday erisya,birthday yang ke 3 pada tahun ni..alhamdulillah 3 tahun dah anak mama ni.

Esoknya kami ramai2 picnic di gua kelam..alang2 dah ada semua kan,selalunya ada yang tak dapat datang,tapi kali ni semua ada..itu yang mama plan nak buat BBQ kat air terjun.





Seronok keluarga dapat berkumpul ramai2 insyallah lain kali panjang umur kita buat lagi yer..

Wednesday, December 15, 2010

Happy Birthday Erisya..

Birthday

Hari ni Birthday anak dara mama yang ke 3 tahun..insyallah tunggu family sampai dari kampung lusa baru kita potong kek yer.

Simpati..


Harian metro 15 december 2010,KEBULUR TUNGGU MAYAT IBU,tetiba lak hati ni rasa tersentuh sangat sampai aku boleh menitiskan air mata,kenapa la kejamnya manusia ni suka memusnahkan sesama sendiri,seorang ibu tunggal mati dibunuh 3hari yang lalu tak boleh nak bayangkan macamana perasaan budak tu bila tengok ibunya terlantar tak sedarkan diri,seorang budak yang tak tahu apa2 sanggup kelaparan menunggu mayat ibunya,mayat sampai dah berulat,dan dipercyai mengalami trauma dengan pengalaman itu mana la letaknya perikemanusiaan mereka yang sanggup membunuh sesama manusia..astarfirullah halazim...

Tuesday, December 7, 2010

Jaga Baby


Minggu lepas punya cerita,mama jaga baby anak jiran,pengasuhnya mau kenduri kendara jadi mama tolong jaga la 2 hari,ish..dah lama betul tak jaga baby kecik kan kekok pulak rasanya,sib baik 2 hari je..kehekeh..hari pertama ok je mak dia mintak balik kerja awal,hari kedua pagi sampai tengahari ok lagi,dah petang menangis pulak..panik kejap mama apa nak buat susu tak nak,masuk buai pun tak nak,dukung stop nangis jap pastu sambung nangis balik huhu..rupanya mak dia kata baby ni memang ada sawan tangis orang tua2 kata..ermm erisya pun heran tengok nape la baby ni kuat nangis..

Monday, November 29, 2010

Tom & Jerry punya pasal


Erisya punya cerita,hari2 mau tengok kartun Tom Jerry,dapat tengok kartun tu orang panggil pun dah tak dengar dah,gayanya macam dia pulak yang dikejar kucing tu terpekik2 bila kucing kejar tikus tu..hari tu tengah khusyuk dia layan kartun Tom & Jerry kat Channel Cartoon Network tu tiba2 hujan pulak siaran pun tergendala la,dia tengok mama,mama buat dek je buat2 tak nampak malas nak layan takut dia ngamuk nak tengok jugak,pastu mama tengok dia tunduk sambil tadah tangan mulut kumatkamit ingatkan kenapa,mama pasang telinga nak dengar dia cakap apa,rupanya tengah berdoa..

Doa Sebelum Tidur:
Bismikallahumma ahya wa amutu

Ertinya :
Dengan nama-Mu ya Allah aku hidup dan mati


Lepas baca dia hembus2 kat Tv,tak jadik lagi baca lagi hembus lagi..mama dah nak tergelak dah tengok telatah dia tak pernah mama tengok dia hembus2 macam tu..Lepas kali ketiga baca kebetulan siaran dah boleh tengok.. dah tak hujan kot masa tu..mungkin gak doa dia termakbul walaupun cuma baca doa tidur yang penting niat..sesunggunya allah itu maha berkuasa.

Sunday, November 21, 2010

Update..

Petang semalam baru sampai perlis,dah sampai perlis baru ada hati nak berblog,berface book,kalau duk kampung rasa masa tu tak pernah nak cukup,ada je benda nak dikerjakan,lagi pulak tambah dengan adanya keluarga sanak sudara rasa macam tak bukak blog/facebook setaun pun tak apa hehe..pendek kata seronok dikampung sampai lupa benda2 ni semua..ni gambar sekadar nak buang sawang di blog,tepek sikit dah la lagi pun dalam kamera ni banyak sangat gambar lembu,tepek gambar lembu buat apa dah selamat masuk pewot dah pun hehe..
Anak dara mama dipagi raya.

Menumbangkan sekor lembu..

Thursday, November 4, 2010

Banjir Di ILP kangar

Ahad 31 oktober 2010 hujan turun mencurah2 dari pagi ke malam,ingat hujan biasa je..esoknya hujan lagi tak henti2,air mula kelihatan atas padang ILP kangar,menurut staff2 yang dah lama kat situ kalau air penuh kat padang tu kemungkinan sejarah tahun 2005 banjir di perlis yang menyebabkan kerugian jutaan ringgit kerana mesin2 mengalami kerosakan di tenggelami air berulang kembali,sangkaan tu tepat sekali kerana isnin 1 nov 2010 air makin meningkat dari paras buku lali,ke paras lutut..nasib baik lah kami dan staff2 ILP sempat melarikan kereta pada malam isnin tu pada malam tu jugaklah bekalan eletrik terpaksa ditutup bagi menyelamatkan punca kuasa mengalami kerosakan,maka terpaksa bergelap la seluruh warga ILP kangar,semuanya pakai manual je lah,masak,basuh pakaian,handpone pulak bateri semakin kurang dan terpaksa dimatikan sebab nak jimat bateri..selasa 2 nov 2010 air paras pinggang mungkin esok surut la kot,sangkaan kami meleset bila rabu 3 nov 2010 air makin naik setengah2 tempat sampai paras dada,bekalan makanan pun dah nak habis,yang paling risaunya takut gas pun pun nak habis,maka kami bincang2 kata sepakat semua warga ILP keluar cari bantuan,tak lama lepas tu bantuan JPA pun sampai membawa kami semua ke tempat selamat,ada yang stay di pusat pemindahan dan ada yang balik kampung,petang tu jugak kami balik kampung,alhamdulillah selamat sampai..syukur la kami semua selamat dari bencana banjir tu,satu pengalaman yang tak dapat dilupakan..
Padang ILP kangar pada 1 nov 2010..

Air semakin meningkat


Selasa 2 nov 2010

Rumah pengarah dah dimasuki air..

Rabu 3 nov 2010 Staff2 ILP keluar meminta bantuan..

Bantuan JPA tiba


Terpaksa menggunakan tangki air untuk mengangkut kami sampai ke lori JPA..

Sunday, October 31, 2010

Mama Dah Mula Suka..



We are the champion!! hehe tetiba lak gara2 bola sepak final kelantan vs n.9 semalam la ni..tak pernah2 mama tengok dan suka bola sepak sebelum ni,kalau bab2 bola ni papa sorang je la duk depan tv tu,mama pernah kata kat papa daripada tengok bola lebih baik mama pandang atas tengok siling haha sampai camtu skali..tapi semalam mama plak yang ambik tiket depan skali,depan tv la..hehe..dari awal sampai akhir mama tengok haha apa dah jadi ni..mama pulak yang lebih2..semangat sokong pasukan kelantan tu..TAHNIAH! kepada pasukan bola sepak kelantan..siapa sangka mama dah mula suka bola sepak..kehkeh..

Thursday, October 21, 2010

Duhai Anak Daraku...

Nak story mory pasal anak dara ni sikit..sekarang ni mama rasa lega sangat,rasa macam burung terbang diawan biru..tapi..hehe ada pulak tapinya..ni ha si anak dara ni sejak akhir2 ni banyak perkara yang dia suka sangat buat sendiri,memula dia dah x nak pakai diapers asyik duk ulang alik masuk keluar toilet,teruja sangat la tu bila dah pandai buang sendiri kat toilet kan (dalam hati mama bagus la x payah la beli diapers dah selamat duit)tapi kadang2 ada gak dia terlupa yang dia x pakai diapers kadang2 terkucil jugak..kena la mama mencucinya,x per la adat la kan budak baru nk belajar tapi kadang2 geram jugak kalau terkucilnya agak berkali2 dah termarah la pulak (ish apa la mama ni kan kenapa la x leh tahan marah tu sikit) sekarang dia dah merajuk pulak mintak nak pakai diapers plak..katanya takut terkeluar nanti kena marah lagi huhu..tapi pakai je la tuk nak cover kot2 dia terkucil lagi,tapi kalau nak buang air dia masih buang kat toilet lagi..kedua dia dah pandai mandi sendiri mama cuma tengok dan pantau je la kot2 dia main ngelat mandi x buh sabun hehe..dah pandai mandi sendiri makin menjadi2 pulak suka mandinya skejap2 mintak nak mandi skejap2 nak mandi adoyaii..Ketiga pandai pulak pakai dan bukak pakaian sendiri,teruja lagi habis pakaian dalam almari dia tu di cubanya,lepas satu2 dicuba jenuh la mama nak melipatnya balik..Keempat dah pandai cuci tangan sendiri,tangan x kotor pun dia kata kotor alasanya sebab nak panjat bakul kain nak bukak paip nak basuh tangan sendiri..


Kononya ambik air sembahyang padahal seronok nak main air..



Ni lah bakul yang dia lapik buat basuh tangan..


Tuesday, October 5, 2010

Bercuti Di Pulau Langkawi

salam..sekarang masuk bab cuti2 malaysia lah pulak yer..lepas raya rasa macam nak bercuti pulak rasa macam dah lama x bercuti..Ni antara gambar2 percutian kami ke Pulau Langkawi tak larat nk masuk banyak2 kalo nak tengok banyak boleh tengok kat Face Book.

Sabtu 2/10/10
Jam 10.00am kami bertolak dari kuaters ILP kangar ke jeti kuala perlis dihantar oleh kawan papa,Jam 11.30am menaiki bot dan bertolak ke Langkawi..

Jam 12.30pm kami tiba di jeti Langkawi,sewa kereta dan check in Hotel Grand Continental untuk 3hari 2 malam,petang oleh kerana hujan kami cuma pusing2 langkawi..harap2 esok x hujan.

Lepas makan malam kami pergi ke eagle square untuk melihat keindahan pantai yang disinari dengan lampu2 dan tak lepaskan peluang bergambar dengan eagle pada waktu malam..

Ahad 3/10/10
Alhamdulillah cuaca sungguh cantik hari ni,lepas breakfast kami ke makam Mahsuri..

Kemudian destinasi kami seterusnya ialah menaiki cable car dan sky bridge..menaiki cable car mengambil masa 15minit untuk sampai ke platform atau puncak gunung, ketinggian sky bridge ialah 700meter dari paras laut dan mencapai awan,dari situ jugak dapat melihat keseluruhan pulau Langkawi,utara Thailand dan barat daya indonesia,dan dibawahnya pula terdapat air terjun yang sungguh cantik..sungguh kagum dengan ciptaan allah swt.



Ini lah sky bridge jambatan yang dibina ke puncak gunung mat Chinchang

Kemudian kami ke air terjun telaga tujuh..



Puas menikmati keindahan alam semula jadi hutan hujan tropika kami beralih ke pantai Tanjung Rhu,cantik sangat..air lautnya kehijauan dan pulau2 kecil..jam sudah menunjukkan pukul 3.00pm kaki pun dah lenguh badan pun dah penat,perut pun dah lapar jadi kami pulang ke hotel mandi sembahyang,dan makan..badan rasa nak baring tapi hati rasa belum puas berjalan lagi..jam 5.30pm kami keluar lagi dan pergi ke langkawi fish farm,kat sini boleh mancing kemudian ikan2 dimasak makan kat restorant tu,tapi sayangnya perut kami masih kenyang kerana makan tengahari kami yang agak terlewat tadi,jadi kami cuma bergambar je lah kat jambatan tu.



Isnin 4/10/10
Brakfast dan check out hotel dan kami ke ismail group untuk beli aneka coklat..rambang mata nak memilihnya..kemudian kami ke jeti pulangkan kereta sewa kemudian bertolak pulang ke kangar perlis..



Bye bye langkawi!